Az örök klasszik rizsfelfújt pitetésztába töltve. A szerkesztőség szerint az önteten kívül porcukor meg egy nagy adag vaníliafagyi is jár hozzá, de az extrák nélkül is tökéletes ez a hibrid desszert.

Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű piteformához:

A pitéhez:

  • 180 g liszt
  • 1 csipet só
  • 95 g vaj
  • 50 g porcukor
  • 45 ml tejföl
  • 1 tojássárgája

A rizsfelfújthoz:

  • 125 g rizs
  • 250 ml víz
  • 300 ml tej
  • fél vaníliarúd
  • 2 ek cukor
  • 3 kisebb tojásfehérje
  • 2 tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 70 g vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kis marék áfonya

Az öntethez:

  • 150 ml áfonya-arónia szörp
  • 1 tk étkezési keményítő

ZÉ RIZSFELFÚJT PITÉJE

A pitetésztához összemorzsoljuk a vajat a liszttel, majd hozzágyúrjuk a többi hozzávalót, folpackba csomagoljuk a tésztát és hűtőbe rakjuk 30 percre. A rizsfelfújthoz a rizst átmossuk, felöntjük a vízzel és kevergetve addig főzzük amíg felveszi a vizet, ekkor ráöntjük a tejet, hozzáadjuk a cukrot, reszelt citromhéjat és a vaníliarúd kikapart magjait. Összefőzzük a rizst a tejjel, belekeverjük a tojássárgájákat és hagyjuk langyosra hűlni. A hűtőben pihentetett pitetésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és a piteformába
simítjuk a felesleges lelógó széleket levágjuk, belerakunk egy alufóliát és sütőbabot öntünk rá. 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük a pitetésztát, majd a nehezék és fólia nélkül további 8 percig. A tojásfehérjéket habbá verjük, beleforgatjuk a rizsbe, beleöntjük a félig sült pitetésztába, rádobáljuk az áfonyaszemeket és visszarakjuk a sütőbe amíg aranybarnára sül a teteje (kb. 20 perc). Az öntethez a szörpöt elkeverjük a keményítővel, pár perc alatt közepes lángon besűrítjük és szeleteléskor a pitékre öntjük.