Ha már unjátok a sajttortát, ez a vagány kis sütemény egy valóban frankó alternatívája lehet, ráadásul még egy fokkal talán egészségesebb is (bár ez azért nem biztos).
Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű formához (8 személyre):
Az alaphoz:
- 200 g zabkeksz
- 100 g vaj
- 30 ml feketeribizli-szörp
A töltelékhez:
- 500 g tehéntúró
- 100 g feketeribizli (ha nincs, áfonya is jó)
- 200 g görög joghurt
- 100 g barna cukor
- 2 tojás
- 1 rúd vanília kikapart magjai
A márványozáshoz:
- 100 ml Piroska feketeribizli-szörp
FEKETERIBIZLIS TÚRÓTORTA
Az alap összetevőit egy késes aprítóban alaposan összezúzzuk, majd egy 24 cm átmérőjű csatos tortaforma aljába sütőpapírt teszünk és egyenletesen belenyomkodjuk, majd 180 fokora előmelegített légkeveréses sütőben 15-20 percig elősütjük, amíg meg nem keményedik, vigyázva, hogy ne égjen meg. A töltelék hozzávalóit egy robotgépben (vagy egy habverővel manuálisan) alaposan összedolgozzuk, és ráöntjük a kekszes alapra. A márványozáshoz használt szörpöt alacsony lángon pár perc alatt kicsit besűrítjük, majd egy kanál segítségével felvisszük a torta tetejére. További 45-50 percig sütjük, a végén tűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban megsült-e.